Stugknuten tipsar - Ansvarsfullt värdskap

Inför uppstart av uthyrning - se över och lägg lite extra tid på att fundera över vad som är ert ansvar som värd. Värdskapet erbjuder för många en bra inkomstkälla och roliga möten men kräver också hängivenhet, en förståelse för era gästers situation och respekt för deras semester och behov. 

Nödsituationer

Utrustning

Se till att en förbandslåda finns tillgänglig.

Ert boende ska också vara utrustat med brandsläckare och brandlarm, kontrollera även batterier. 

I boendet bör även tändstickor och ficklampa finnas lätt tillgängliga för besökare.

Kontaktinformation

Ange lokala nödnummer och numret till närmaste sjukhus eller hälsocentral. Kan även innefatta nummer till bärgare, kontaktperson rörande snöröjning men också ett kontaktnummer till dig själv samt ett reservnummer till en lokal kontakt, om ni själva bor på annan ort. 

Brandbekämpning

Viktigt att se över era brandlarm och brandsläckare, att de fungerar samt att de lever upp till myndigheternas riktlinjer för säkerhet i just ditt område. 

Utgångar

Se till att du har fria utgångar, att inget blockerar eventuella utgångar. Markera även tydligt de utgångar som finns. 

Minimera risker

Integritet

Respektera dina gästers privatliv. Informera alltid om eventuella säkerhetskameror eller annan övervakningsutrustning i närheten av ditt boende eller om det skulle finnas inomhus. Läs på om de regler som finns rörande detta.

Tillgång

Gör en "säkerhetsvandring" genom ditt boende, rum för rum. Försök att observera ställen som skulle kunna utgöra en risk för din gäst, en dold nivåskillnad, ett trappsteg eller en lös ledstång. 

Gör sedan något åt den potentiella faran om möjligt - eller så sätter ni upp en varning. 

En varning som exempelvis: “Obs! Nedfarten är brant och extra hal vid regn”.

Ta bort eller lås in föremål/produkter som kan vara farliga för dina gäster.

Barnsäkerhet

Se över ditt boende med en förälders ögon, finns det risker för mindre barn? Informera dina gäster om potentiella faror. Finns det spikar eller andra risker i en bod eller garage, informera gäst om att barn ej bör vistas där. 

Grannar

Var mån om dina grannar. Vid uthyrning finns alltid en ökad risk för irritation. 

I vissa områden är uthyrning väldigt vanligt och i stort sett alla har en förståelse för detta. Men på andra orter och områden kan det vara ovanligare och grannar kan reagera på ljud, aktivitet och rörelse. 

Rökning

Är rökning förbjuden eller endast tillåtet på vissa platser, se till att vara tydlig med detta. Är rökning tillåtet kan det vara fördelaktigt att även tillhandahålla askkoppar och dylikt på passande platser. 

Regler i byggnaden

Informera era gäster om de husregler som gäller hemma hos er. Ska det vara tyst i området efter en viss tid? Var noga med att det framgår tydligt. 

Det kan vara smart att meddela sina grannar om att uthyrning kommer att ske, speciellt om boendet inte ligger i ett klassiskt fjällområde eller liknande. 

Påminn också dina gäster om att inte störa grannar, med frågor eller hjälp rörande sin vistelse. Hänvisa dem istället direkt till er. 

Parkering

Finns det en tillhörande parkering till boendet, se till att detta är tydligt för era gäster. Finns det ett max antal tillåtna bilar, se även till att ha informerat om detta innan vistelsens start. 

Är det aktuellt med någon form av parkeringsregel, datumparkering eller liknande? Informera era gäster om dessa så att dom inte får en onödig parkeringsböter.  

Ljudnivå

Inför er uthyrning fundera över om ni tillåter djur, fester eller annat som kan leda till ökad ljudnivå. Påminn gäst om att det är viktigt att försöka hålla ljudnivån nere i den grad som det är möjligt. 

Det kan vara fördelaktigt att ta fram ännu en regel eller policy inför vistelsen start som innefattar huruvida gäster får bjuda in utomstående till boendet på besök eller övernattning. Har du en policy vad gäller fest, var då noga med att gäst tagit del av denna. 

Har du ett maxantal på personer som får vistas i boendet samtidigt, var tydlig med detta - detta är en vanlig konflikt. 

Husdjur

Är husdjur välkomna hemma hos er? Ha en plan för vad som gäller om det visar sig att ett djur stör grannarna. Finns det lokala regler eller restriktioner rörande rastning av hundar eller andra djur, kolla upp detta och informera era gäster. 

Är det strikt förbjudet att ta med djur på grund av allergi? Var då

extra noga

med att detta framgår redan i er annons och dubbelkolla alltid med samtliga gäster att detta inte är något som dom missat. 

Det kan även vara så att gästen själv är den som är allergisk och söker ett allergivänligt boende. 

Husregler

Viktigast av allt när det kommer till att undvika missöden, olyckor eller missförstånd är att så tidigt som möjligt vara tydlig med gäst vad som väntar dem. 

Ta med så mycket information som möjligt i er annons, finns husregler är det inte fel att inkludera dessa redan i annonsen. 

Många kan vara rädda för detta, rädda att skrämma vissa gäster. Men av erfarenhet ser vi det som en fördel. 

Tillstånd

Vem bör jag informera om min uthyrning

Bostadsrättsförening

Hyr du ut ditt boende som är en del av en bostadsrättsförening? Kontrollera reglerna hos din bostadsrättsförening för att se till att det inte finns något förbud mot andrahandsuthyrning innan du startar din uthyrning.

Grannar

Efter att ha kollat på tidigare avsnitt om grannar, ta ett beslut om det är relevant att informera dina närmsta grannar om din uthyrning. Det kan vara en fin gest att redan då informera om er plan för att dom ej ska störas av uthyrningen. 

Allmänna bestämmelser

Skatter

Gå in på Skatteverkets hemsida och sök information rörande uthyrning. Har ni fler frågor rörande detta är det bästa att ta kontakt med dem direkt. 

Hyresreglering

Finns det i ditt område regler för hur mycket ni får hyra ut ert boende? Kolla upp detta inför kommande säsong. Krävs tillstånd är det viktigt att införskaffa detta innan första uthyrningen äger rum. 

Försäkring

Vilken försäkring behövs ?

S-märkning

När du hyr ur ditt boende via Stugknuten och skapar S-märkta bokningar skapas en försäkring för samtliga av era bokningar. 

Extra stugförsäkring mot oförutsedda händelser som inte alltid täcks av ordinarie hem/fritidshusförsäkring, till exempel:

    - Någon spiller ut en flaska vin i soffan.
    - En hink vatten välter ut vid avresestädning. Vattnet torkas upp, men har hunnit tränga ner i springorna så att golvet ändå blir skadat. 
    - En hyresgäst har med en stor hund som orsakar skador på stugan.
    - Vandalisering när ett gäng till synes skötsamma ungdomar går överstyr. Om skadorna är så stora att det även påverkar efterkommande hyresperioder kan du förutom för reparationer även få ersättning för hyresförlust.

Hemförsäkring

Granska även din egna hem- eller hyresförsäkring för att kontrollera vad denna täcker och vad som eventuellt saknas. 

Mangopay
Stripe
BankID
Visa MasterCard
Omocom